Kehu palaa korkojen kera antajalleen

Olin tänään pitämässä luentoa etelä-suomalaisen käräjäoikeuden henkilöstölle. Puhuin psykologisesta pääomasta, mikä tarkoittaa taitoa hyväksyä ja säilyttää mielenrauhaa. Henkinen tasapainomme ja hyvinvointimme on paljolti kiinni siitä, miten tulkitsemme eteemme tulevia tilanteita ja miten reagoimme niihin. Jokaisen eteen tulee paljon sellaista, mihin ei voi vaikuttaa. Siihen sisältyy myös kyky olla oman elämänsä ohjaksissa ja uskallus tarttua mahdollisuuksiin, rohkeus tehdä valintoja ja elää omien arvojen mukaista elämää. Näytin kuulijoille esimerkiksi valokuvan Kaisasta, jonka tapasin Tammenlehväkodin käytävällä pari vuotta sitten. Olin sielläkin pitämässä henkilökunnalle luentoa, kun havaitsin lasiseinän läpi pirtsakan mummon kävelevän käytävällä. Pidin tauon ja menin kehumaan häntä:

– Teillä on sitten ihananväriset hiukset.
– Eikös olekin. Olen 95 vuotta ja otin eka kertaa elämässäni väriä päähän.

Hän kertoi olevansa Kaisa ja kahden viikon kuntoutusjaksolla. Pyysin hänet valokuvaan opetuskäyttöä varten ja hän istahti iloisena tuoliin. Kuinka monella meistä on tuon ikäisenä jotakin ekaa kertaa tehtynä? Hänestä säteili elämänmyönteisyys.

Kun olin lopettanut esitykseni, pyysin yleisöltä oivalluksia ja kommentteja. Eräs rouva yleisön joukosta sanoi:

– Kiitoksia, kun kerroit äidistäni Kaisasta.

Tytär kertoi kohtaamisemme olleen hänen äidilleen erityisen merkityksellinen: tämä oli kirjoittanut siitä kalenteriinsa ja kaikki sukulaiset ja ystävät olivat kuulleet tarinan, että hänenstä otettiin valokuvakin. Äiti oli halunnut elää 100-vuotiaaksi, mutta oli yllättäen kuollut vuosi sitten.

Käräjäoikeuden esimies kertoi, että itse tytärkin on todella ihana ihminen, joka saa riitaisaan istuntosaliinkin sopuisan tunnelman. Nytkin tämä johtaa hankalaa huumeoikeudenkäyntiä, jossa on useampia kymmeniä osallisia. Josko psykologista pääomaa voi oppiakin, niin tässä tapauksessa se on varmaankin peritty elämänmyönteiseltä Kaisa-äidiltä, hän arveli.

– Käräjätyössä tuppaa tulemaan neutraalinaamaiseksi, täytyy aina näyttää asiallisesta järki-ihmiseltä eikä sitten enää osaa muuta kotonakaan saatikka esimiehenä. Olisi kuitenkin tärkeätä osata myös tunnepuolta, kommentoi tämä laamanni fiksusti.

Tunteet tarttuvat, asiakkaistakin. Ja onhan se maailma pieni. Minä menin ihan positiivisesti kananlihalle Kaisan tyttären palautteesta. Spontaani kehumiseni palasi korkojen kera minulle. Minä niin tästä mieleni hyvitin, että silmänikin kostuivat.

NOKIA Lumia 900_000167Kehu palaa korkoken kera antajalleen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *