Luottamus on pääomaa

Siihen ei tarvita rahaa. Siihen tarvitaan luottamusta. Negatiivinen ilmapiiri voi jopa tappaa ongelmanratkaisukyvyn. Linkistä artikkeliin 28.10.2015 Aaamulehti, Näkökulma

Aamulehti 28102015 Luottamus on pääomaa

2 thoughts on “Luottamus on pääomaa

  • Tuo pitää paikkansa. Kiitos tulee moninkertaisena kehujalleen. Esimerkki itseltäni:

   Olin pitämässä luentoa etelä-suomalaisen käräjäoikeuden henkilöstölle. Puhuin psykologisesta pääomasta. Näytin kuulijoille esimerkiksi valokuvan Kaisasta, jonka tapasin Tammenlehväkodin käytävällä pari vuotta sitten. Olin siellä pitämässä henkilökunnalle luentoa, kun havaitsin lasiseinän läpi pirtsakan mummon kävelevän käytävällä, porkkananvärisissä hiuksissa. Pidin tauon ja menin kehumaan häntä:
   – Teillä on sitten ihananväriset hiukset.
   – Eikös olekin. Olen 95 vuotta ja otin eka kertaa elämässäni väriä päähän.
   Hän kertoi olevansa Kaisa ja kahden viikon kuntoutusjaksolla. Muuten hän asui omakotitalossaan. Pyysin hänet valokuvaan opetuskäyttöä varten ja hän istahti iloisena tuoliin. Kuinka monella meistä on tuon ikäisenä jotakin ensimmäistä kertaa tehtynä? Hänestä säteili elämänmyönteisyys. Kun olin lopettanut esitykseni, pyysin yleisöltä oivalluksia ja kommentteja. Eräs rouva yleisön joukosta sanoi:
   – Kiitoksia, kun kerroit äidistäni Kaisasta.
   Tytär kertoi kohtaamisemme olleen hänen äidilleen erityisen merkityksellinen: tämä oli kirjoittanut siitä kalenteriinsa ja kaikki sukulaiset ja ystävät olivat kuulleet tarinan, moneenkin kertaan, ja että hänestä otettiin valokuvakin. Äiti olisi halunnut elää 100-vuotiaaksi, mutta oli yllättäen kuollut vuosi sitten.
   Käräjäoikeuden esimies kertoi, että itse tytärkin on todella ihana ihminen, joka saa riitaisaan istuntosaliinkin sopuisan tunnelman. Nytkin tämä johtaa hankalaa huumeoikeudenkäyntiä, jossa on useampia kymmeniä osallisia. Josko psykologista pääomaa voi oppiakin, niin tässä tapauksessa se on varmaankin peritty elämänmyönteiseltä Kaisa-äidiltä, hän arveli.
   – Käräjätyössä tuppaa tulemaan neutraalinaamaiseksi, täytyy aina näyttää asiallisesta järki-ihmiseltä eikä sitten enää osaa muuta kotonakaan saatikka esimiehenä. Olisi kuitenkin tärkeätä osata myös tunnepuolta, kommentoi tämä laamanni fiksusti.
   Kaiken kukkuraksi näin muutama hetki sitten jutun lehdessä, jossa kerrottiin oikeuslaitoksen tehneen historiaa. Ensimmäistä kertaa tuomari oli kirjannut ylös huumeoikeudenkäynissä päätökseen, montako kuukautta sai lyhennystä tuomioonsa, kun auttoi tuomaria rikoksen selvittämisessä. Tämä edistyksellinen tuomari oli Kaisan tytär.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *