Suomi-filmistä Pokemonien aikaan yhteistyöllä

Nokian Neulomo käynnistää tuotantonsa uudelleen. Neulomon uusien omistajien kerrotaan laskeutuvan yläkerran hallintokäytäviltä tuotantokerrokseen ja rakentavansa uudet työtilansa lähelle työntekijöitä (Aamulehti 2.8.2016).

Tästä muistuivat mieleen entiset ajat 90-luvulla, jolloin tein yhteistyötä niin Nanson kuin Nokian Jalkineenkin kanssa. Meillä oli yhteinen Toptiimi-projekti, josta itse sitten löysin väitöskirjani aiheenkin, tutkimukseni kohteena oli myös hankkeessa mukana ollut Saarioinen. Nokian Jalkine ohensi silloin hallintoaan ja ylin johto siirtyi tuotannon yhteyteen. Näin oli helpompi yhdistää voimat tulevaisuuden turvaamiseksi. Yhteistyö sujui ja erityisesti jäi mieleen Jalkineen positiivinen pääluottamusnainen, kun pidimme palavereita hankkeestamme. Hyvästä yrityksestä huolimatta sekään ei riittänyt SILLOIN.

Nanson silloisen johtoryhmän kehittämisestä muistuu mieleen, kuinka pyysin jäseniä miettimään, minkälaisia mielikuvia sille tulee työpaikastaan. Yritys on kuin vanha Suomi-filmi: kaikki nauravat ja pitävät hauskaa, mutta on jääty ajasta jälkeen. Silloinen toimitusjohtaja vertasi työpaikkaa purjelaivaan, joka on uppoamaisillaan myrskyssä. Hän yrittää epätoivoisesti pitää laivaa pinnalla, mutta jäljellä on kohta vain rottia, koska ihmiset toinen toisensa perään hyppäävät uppoavasta laivasta.

Varsin pitkään Nanso sitten sinnittelikin suomalaisena valmistajana. On ilo kuula, että Nokian neulomo on palkannut entiset työntekijät remmiinsä. Yksi tärkeimmistä voimavaroista tuloksellisuuden kehittämiseksi on työntekijät: tehdään yhdessä. Keksitään ja nujerretaan markkinavoimat ja saadaan purjelaiva kulkemaan myrskyssä. Toivottavasti ajat ovat NYT erilaiset.

Toiveikkuutta tarvitaan. Pipelife Finland on minusta hyvä esimerkki. Paikallislehdestäni Tervareitistä luin heidän saaneen Sitran ja STM:n työelämäpalkinnonkin, saman, jonka ensimmäisenä yrityksenä myös Saarioisille annettiin työelämän pitkäkestoisesta kehittämisestä. Tehtaan kohtalo oli uhattuna vuonna 2001 ja pienten paikkakuntien tehtaat piti sulkea. Näin ei kuitenkaan tapahtunut, vaan muoviputkitehdas toimii edelleen kannattavasti hajasijoitettuna. Sairaslomalla ollaan harvoin, työhyvinvoinnin eteen on tehty pitkään työtä. Yritys on mainittu ”Euroopan parhaana kuuntelijana.”

”Ehkä kaikkein tärkein työkalu työhyvinvoinnin kehittämisessä on kaikkien työntekijöiden kuuntelu. Työpaikalla on esimerkiksi tiimitauluja, joissa esitetään ehdotuksia, joita työntekijät voivat kommentoida ja tarvittaessa vaikka äänestetään. Esimerkiksi työvuorosysteemi on syntynyt näin: Kahtena päivänä ollaan ensin aamuvuorossa, sitten kahtena iltavuorossa ja lopuksi kahtena päivänä yövuorossa. Sen jälkeen on neljä vapaapäivää. ” (Tervareitti 8.7.2016)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *