Matsi jatkuu -neuvottelemaan

Työhyvinvointia tutkineen tohtorin, dosentti Marja-Liisa Mankan mukaan esimerkiksi pakkolakeihin sisältyvä palkaton ensimmäinen sairauspäivä todennäköisesti kasvattaa ”presenteismiä”, sitä että sairaat tulevat kyllä töihin mutta eivät saa aikaiseksi juuri mitään. Silloin kustannukset eivät vähene, saattavatpa jopa kasvaa.”Sitä tietä mennään ojasta allikkoon”, Manka sanoo.

Hänen mielestään suomalainen päätöksenteko on taantunut. Tavallisten ihmisten tunne oman elämän hallinnasta heikkenee, kun poliitikot joutuvat pakottamaan työmarkkinat muutokseen sen sijaan että asioista sovittaisiin. Vuoden 2016 tärkeä asia olisikin Mankan mielestä keskusteluyhteyksien palauttaminen, dialogi.

”Emme voi palata sadan vuoden takaisiin teollistumisen aikoihin, jolloin Joku saattoi tietää toisten puolesta. Kaikilla käsipareilla on aivot. Toiveikkuutta tarvitaan maahan lisää, tunteet tarttuvat, ja päättäjät tarjoavat käyttäytymismallin. Se mihin huomio kiinnittyy, se myös kasvaa”, Manka huomauttaa. Vaarana on, että pakolla ohjattu väki kyynistyy ja heittäytyy avuttomaksi.

Lue koko juttu:

Realismia ja neuvotteluyhteyttä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *