Tuunaa mielesi

Tänään ideoimme uusia tapoja tehdä työtä eräässä kuntatyöpaikassa. Tuunasimme siis työtä. Miksikö? Jos resursseja ei tule mistään lisää, voisiko työtä tehdä uudella tavalla, jotta se olisi mukavampaa, vähemmän kuormittavaa ja vaikuttavampaa?

Rutiinit panevat toistamaan vanhoja käytäntöjä. Mistä ne oikein ovat syntyneet, kyseltiin? Kukaan ei esimerkiksi tiedä, miksi palvelutalon asukkaiden kanssa syödään iltapala kello 7. Miksei sitä voisi syödä liukuvasti.

Joku kertoi esimerkin tyttärestä, joka aina leikkasi pekoninpalat puoliksi paistaessaan. Miksi? kysyi tytär itseltään. Paljastui, että hänen äitinsäkin puolittaa ne ja itse asiassa hänen isoäitinsäkin oli tehnyt samoin – mutta isoäiti vain siksi, että hänellä oli ollut niin pieni paistinpannu käytössään.

Tuunaaminen onnistuisi parhaiten, jos näkisi maailman lapsen silmin. Kylli-tädin tiedetään aikanaan sanoneen, ihmisen kannattaa laittaa roskasilmä välillä kiinni ja katsella maailmaa satusilmin, niin se olisi paljon parempi paikka elää. Hyvä mieli auttaa keksimään ratkaisuja, negatiivinen ja lamaannutettu puolestaan tyrehdyttää ideat.

Yksi idea jäi erityisesti mieleen. Henkilökunnan pukuhuoneessa olevan peilin päälle maalataan kyltti: tuunaa mielesi ennen kuin aloitat työn. Siis omaa päätäkin voi ehostaa, mikä helpottaa itsen lisäksi työkavereita ja asiakkaita.

Suurimmat esteet työn uudella tavalla tekemiseen piilevätkin omassa päässä ja työpaikan kulttuurissa, joka on piiloutunut seiniin. Joskus olen ajatellut, että vaikka viimeinenkin työntekijä vaihtuisi, seinät kertoisivat uusille, miten täällä pitää menetellä.

Ehkäpä Juha Siron runokin tähän sopisi teoksesta Elämän tarkoitus (2002):

Tule sinä lapseksi vielä kun elät,
laita pahvinen kruunu päähäsi.
Puhu pienin sanoin ilman pelkoa,
vaihda ylhäinen alhaiseen.
Hiekkalinnat rakennetaan uudelleen
ja ihmeitä tapahtuu joka ainoa päivä.

Linkki kiinnostavaan Työterveyslaitoksen projektiin: Lisätietoa tuunauksesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *