Eskosta esimerkkiä

Haluan ottaa esimerkiksi työnilosta ja työurien jatkamisesta Esko Sirolan, joka oli jälleen pannut paikallislehteen kutsun kaikille asiakkailleen tulla 80-vuotissyntymäpäivilleen Parkanon kehräämöön viime kesänä. Kaupan uskollisena asiakkaana tunsin suorastaan velvollisuudeksi karauttaa paikalle, kuten kävin hänen 75-vuotispäivilläänkin.

Eskon kauppa on aarreaitta käsityön ystäville: lankoja, matonkuteita, kankaita, tilkkuja, seinätauluihin kirjattuja mietelauseita – ja missä tahansa väriskaalassa. Jopa vaimojansa kärsimättömästi odotteleville miehille on seinillä roikkumassa rauhoittimeksi monenlaisia historiallisia vempaimia.

Kauppias itse on ilon ja herrasmiesmäisyyden ilmentymä. Työurien pidentämistä ja työniloa pohtivien päättäjien olisi syytä vierailla Parkanossa, koska sieltä löytyisi resepti: Esko on oman kauppansa herra. Hän tekee jotain käsilläänkin, minkä on todettu olevan edellytys älyn kasvamiselle, koska luo loimia tilauksesta. Hän bodaa aivojaan myös kassakoneella, ja asiakkaiden kanssa ylläpitää sosiaalista elämää. Kylän naisten kerrotaan jopa kutovan hänelle villasukkia, jotta hän tarkenisi seistä näitä palvelemassa. Ja taitaapa Esko seurata aikaansakin, koska hyllyiltä löytyvät muodin viimeisimmät kotkotukset eri puolilta Eurooppaa.

-Päivittäinen hyvä palaute asiakkailta on salaisuus pitkän yrittäjyyden ja jaksamisen taustalla. Tulee tunne, että minua tarvitaan, kiteytti yrittäjä itse ja uskoo jatkavansa kaupanpitoa vielä 80-vuotiaaksi, hän kertoi 75-vuotispäivillään ja piti lupauksensa. 80-vuotisjuhlissa hän lupasi vielä jatkaa ainakin kaksi vuotta ja katsoa uudelleen silloin tilannetta.

Nyt Esko sai kutsun Euroopan työterveys- ja työturvallisuusviraston Terveellinen työ – Kaikissa elämänvaiheissa – kampanjan avaustaisuuteen. Ja siitäkös hän ilahtui. Ohessa on juttu Ylä-Satakunnasta, jossa hän kertoo asiasta. Lisäksi kuva 80-vuotisonnittelukäynniltä.

Esko Sirola 2Esko 80 v

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *