Voitaisiinko olla vain hyviä?

”Pitääkö aina olla maailman tai Euroopan paras? Voitaisiinko olla ihan vaan hyviä? Sillä tavoin voisi saada enemmän aikaankin. ”https://www.talouselama.fi/uutiset/maailman-onnellisin-kansa-karsii-taydellisyyden-tavoittelusta-pitaako-aina-olla-maailman-tai-euroopan-paras-voitaisiinko-olla-vaan-hyvia/b9b0e1c9-b138-3906-bb08-74ccf226092f

Onnellisuustutkimus rankkasi Suomen ykköseksi. Jokainen meistä voi itse vaikuttaa omaan onnellisuuteensa, uskoo Marja-Liisa Manka.

Suomi oli onnellisuustutkimuksen ykkönen, mutta suomalaisten on helpompi puhua onnen sijaan hyvinvoinnista, arvioi työhyvinvoinnin johtamisen dosentti Marja-Liisa Manka

”Onnellisuustutkimus kertoo, että meillä on Suomessa asiat hiivatin hyvin. Onnellisuuden ja hyvinvoinnin ainekset ovat olemassa, nautitaan niistä ja kehitetään suomalaista työelämää vielä paremmaksi.” 

Onnellisuutta mitattiin monilla eri mittareilla. Manka arvostaa erityisesti sitä, että Suomi oli tutkimukseen osallistuneista 156 maasta kakkonen, kun arvioitiin yhteisöllisyyttä. Sitä mitattiin kysymällä haastateltavilta, onko heillä joku joka voi auttaa heitä pahan paikan tullen.

”Yhteisöllisyys on tärkeää. Ryhmän ulkopuolelle jättäminen voi ilmetä myös työpaikkakiusaamisena ja aiheuttaa sosiaalista kipua, joka on jopa verrattavissa fyysiseen kipuun.”

Suomella on silti parantamisen varaa monella työelämään liittyvällä osa-alueella. Työolobarometrin mukaan 60 prosenttia suomalaisista kokee työnsä henkisesti rasittavaksi. Työn määrä ei jakaannu tasaisesti ja töitä tehdään kovassa kiireessä. 

”Joka päivä kahdeksan ihmistä jää työkyvyttömyyseläkkeelle masennuksen takia. Etenkin nuorten ihmisten masennus on lisääntynyt runsaasti viime aikoina”, harmittelee Manka.

Hän muistuttaa, että tavallinen suomalainen voi vaikuttaa omaan onnellisuuteensa monin tavoin; esimerkiksi opettelemalla myönteisten tunteiden ylläpitämistä.

”Jokainen kohtaa ongelmia. Keskeistä on se, kuinka kauan me kierimme ongelmissa ja miten toivumme kielteisistä tunteista. ”

Innostavassakin työssä on keskeneräisyyttä, huonoja hetkiä ja aikaansaamattomuutta. Siksi on tärkeää osata päiväunelmoinnin taito.

”Meillä on hyvä olla unelmia, niiden avulla jaksaa tylsyyden yli.”

Omaa työssäjaksamistaan voi edistää opettelemalla tunnistamaan niitä asioita, jotka aiheuttavat stressiä ja uupumusta.

”Jokaisen ihmisen kannattaa katsoa peiliin ja miettiä, mitä pitäisi tehdä, että jaksaisi paremmin. Mitkä ovat ne sisäiset hiostajat, jotka aiheuttavat minulle paineita? Voinko vaikuttaa niihin?” 

Tyypillisimpiä hiostajia ovat Mankan mukaan kiire ja pessimismi. Kieli vyön alla juokseminen ja ongelmien bongaaminen aamusta alkaen kasvattavat stressitasoja. Iso ongelma on myös täydellisyyden tavoitteleminen. 

”Pitääkö aina olla maailman tai Euroopan paras? Voitaisiinko olla ihan vaan hyviä? Sillä tavoin voisi saada enemmän aikaankin. ”

Hän muistuttaa myös, että työelämän tavoitteet kannattaa suhteuttaa omaan elämätilanteeseen. Jos on pieniä lapsia, ei ehkä riitä energiaa opiskella uutta tutkintoa, sillä kaikkea ei voi jaksaa yhdellä kerralla. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *