Kiitos, että jaksatte, terveydenhoitoväki!

Kolumni Kangasalan Sanomat 18.8.2021

Olin tosi kipeä tultuamme kotiseutureissulta Kainuusta. Pääsin Acutaan tutkittavaksi terveyskeskuksen kautta.

Hirmuinen meno keskipäivällä. Maha halkeaa, apua! huudettiin viereisen sermin takaa säännöllisesti. Eikö teillä ole riittävästi potilaita, kun tänne pakotetaan, minä haluan kotiin! komensi mummu viiden minuutin välein. Hän iski minulle silmää, kun satuin vilkaisemaan. Mummu oli itse tilannut ambulanssin.

Toisella puolella mies makasi kuumeessa ja pyysi kovaäänisesti niskahierontaa. Edes kipugeeliä, täällä vetää! hän rukoili kuultuaan, ettei hierontaa ollut tarjolla. Toinen mies jatkoi, tuokaa edes peite, minäkin palellun. Eikö täällä ole yhtään hoitajaa?

Joku uhkasi lyödä lääkäriä, johon tämä vastasi, teidän parastanne minä yritän. Naisääni soitti miehelleen: sinä pukeudut aina niin huonosti. Laita edes ne vaaleat housut, kun tulet minua hakemaan. Näyttäisit ihmiseltä!

Siinä vaiheessa minullakin oli kuume noussut ja olo tuntui sietämättömältä hulinassa ja laitteiden piipityksissä. Koronatesti oli negatiivinen. Jotenkin vaan tunnit vierivät.

Hoitajat yrittivät saada jatkohoitopaikkoja potilaille huonolla menestyksellä. Illansuussa minut haettiin tarkkailuosastolle. Se tuntui paratiisilta.

Verhon takana oli kyllä puhelias mies, mutta hän kehui sairaalaa. Kertoi olleensa johtajan autonkuljettajana ja kaikkiaan 48 vuotta siellä työssä. Joka aamu oli ilo lähteä. Hän oli nyt perin kipeä, asui kaksikerroksisessa omakotitalossa dementoituneen vaimonsa kanssa. Pelastuksena heillä oli yksinäinen Arska, jonka he olivat ottaneet luokseen asumaan tämän sairastuttua ja luvanneet hoitaa häntä. Nyt osat olivat vaihtuneet: Arska auttoi heitä eikä muuta kotihoitoa tarvittu.

Aamulla alkoi kotiutuksien suunnittelu. Mitä sinä eilen ajattelit, kun yritit nopeuttaa hautausmaalle pääsyä? kyseltiin joltain mieheltä. Mieli meni niin matalaksi, naapurit valittavat koko ajan, ovat jo yli 40 vuotta valittaneet, hän vastasi. Ei kai naapurin takia kannata itseään lopettaa! Yritätkö vielä kolmannen kerran? Jatkeeksi tilattiin miehelle taksi terveyskeskuksen vuodeosastolle.

Vastapäinen rouva yritti kysyä jotain aamiaisen tultua. Lopulta hän kirjoitti paperille, voiko tämän aamiaisen maksaa laskulla? Hoitaja rauhoitteli, se kuuluu hoitoon.

Lopulta tuli lääkäri kierrokselleen ja jaksoi neuvoa jokaista eteenpäin. Eräs rouva pyysi, että tutkittaisiin samantien, onko hänellä sepelvaltimotautia, koska niin kaukaa on sairaalaan tullut. Lääkäri totesi, etteivät oireet mitenkään viittaa siihen. Pikemminkin stressiin, jota rouvalla on talonhoidosta.

Terveydenhoitohenkilöstö, kiitos, että jaksatte hoitaa tuulisista oloista huolimatta! Potilaat ovat moniongelmaisia: kipeitä, yksinäisiä, masentuneita, paineisia ja dementoituneitakin.

Pääsin onneksi säikähdyksellä, todennäköisesti minulla oli jokin vatsainfektio. Ehkä se tuli paluumatkan ravintolaruuasta, joka maistui pahalta. Yritän nyt lihottaa itseni entisiin mittoihini. Miltei häpesin, että rasitin koneistoa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.