Työhyvinvoinnin kehittäminen ei ole rakettitiedettä

Työhyvinvoinnin kehittämisen parissa pitkän uran tehnyt Tampereen yliopiston dosentti Marja-Liisa Manka arvioi, että avoin keskustelukulttuuri on hyvä lähtökohta viihtyvyyden parantamiseen.

Työhyvinvoinnin kehittäminen ei ole rakettitiedettä. Pk-yrittäjiä monissa eri projekteissa ja useiden vuosien ajan kouluttanut Tampereen yliopiston dosentti Marja-Liisa Manka arvioi, että usein ei vain osata tai uskalleta ottaa ensimmäisiä askeleita.

”Muistan kymmenen vuotta sitten, kun erään pienen metallifirman yrittäjä sanoi, että kun tietäisi mitä noiden äijien kanssa tekee. Tulisi joku ja kertoisi hänelle.”

”Tänä päivänä yrittäjät hyvin tiedostavat, että työhyvinvointi vaikuttaa tuloksentekoon, mutta he eivät osaa lähteä liikkeelle.”

Manka kertoo, että tärkeintä työhyvinvoinnissa on se, että arjessa työ sujuu mahdollisimman hyvin. Virkistyspäivillä ei arkea kehitetä, vaikka niilläkin on tehtävänsä.

Siksi ensimmäinen askel on kysyä työntekijöiltä, että mikä yrityksessä toimii hyvin ja mitä voisi kehittää. Hyvänä tapa voi olla Mankan mielestä miettiä vaikka puolen vuoden tähtäimellä, että mistä työntekijät saavat lisää voimia ja mitä ongelmia pitää ratkaista.

Teot voivat olla Mankan mukaan hyvin arkisia.

”Ne voivat olla vaikka tuurauskäytäntöjen sopimista. Ihan terveellä järjellä ajateltavia asioita.”

Tärkeää on varmistaa, että työpaikalla on avoin keskustelukulttuuri. Manka kertoo, että kehittäminen ei onnistu ilman luottamusta ja yhteisiä keskusteluja.

Manka kertoo, että työpaikoilla pitää järjestää yhteisiä palavereja, jolloin voidaan keskustella, miten työtä voidaan kehittää. Kaikkien pitää myös luottaa, että he saavat sanoa asiansa suoraan.

Manka kertoo, että eräässä työpaikassa järjestettiin hernetunti.

”Siellä kaikki saivat vapaasti kaivaa nokastaan herneitä niin kauan kuin niitä riitti. Pomo kertoi, että sitä ei tarvinnut järjestää kuin kerran. Sen jälkeen kaikki oppivat, että myös ongelmista voi puhua.”

Hyvänä keinona voi toimia myös vaikka pehmokissa. Kun palaverissa halutaan käsitellä vaikeaa asiaa, nostetaan tämä pehmokissa ensin pöydälle. Silloin kaikki ymmärtävät, että nyt pitää käsitellä jotain ikävää asiaa.

Yrittäjällä on usein suurempi motiivi tehdä töitä kuin palkollisilla. Tämä voi tuoda työpaikalla jännitteitä.

Siksi yrittäjän kannattaa Mankan mielestä miettiä, että mikä tuo kullekin työntekijälle merkityksellisyyttä.

Ovatko ne työtehtävät, jatkuva kehittyminen, joustavat työajat, varma työpaikka, yrityksen missio vai mukavat työkaverit?

Manka muistuttaa, että työntekijät haluavat tehdä työnsä hyvin. Heille pitää antaa siihen mahdollisuus ja muistaa kiittää onnistumisista.

KUVATEKSTI

Keskustelu. Työhyvinvoinnin rakentaminen lähtee keskustelusta, kertoo työhyvinvoinnin tutkija ja kouluttaja Marja-Liisa Manka.

TIETOLAATIKKO

Hyvinvoinnin alkeet yrittäjälle

Kysy mikä työpaikalla toimii ja mikä aiheuttaa hampaiden kiristelyä.

Rohkaise puhumaan ja suhtaudu kritiikkiin vakavasti.

Tee korjaavia toimenpiteitä mahdollisimman pian.

Jos ongelmana on kiire, priorisoikaa työtehtäviä yhdessä.

Jos ongelmiin ei ole helppoja ratkaisuja, kerro miksi ja jatkakaa miettimistä yhdessä.

Anna rakentavaa palautetta ja kiitosta.

Huolehdi omasta jaksamisestasi.

Neuvoja PK-yrittäjälle: ⭐ Kysy, mikä työpaikalla toimii ja mikä aiheuttaa hampaidenkiristelyä? ⭐ Rohkaise puhumaan ja suhtaudu kritiikkiin vakavasti. ⭐ Tee korjaavia toimenpiteitä ­mahdollisimman pian. ⭐ Jos ongelma on kiire, priorisoikaa työtehtäviä yhdessä. ⭐ Jos ongelmiin ei ole helppoja ­ratkaisuja, kerro miksi, ja jatkakaa miettimistä yhdessä. ⭐ Anna rakentavaa palautetta ja ­kiitosta. ⭐ Huolehdi omastakin jaksamisestasi. Kauppalehti 4.3.2020 toimittaja Pekka Leiviskä

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/tyohyvinvoinnin-kehittaminen-ei-ole-rakettitiedetta-avoin-keskustelukulttuuri-on-hyva-lahtokohta-viihtyvyyden-parantamiseen/239705ec-7f77-4e7b-9274-f4aa94bfee03

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *