Salainen selviytymisase

Viime viikolla uutisoitiin kiinnostavaa tietoa nykyihmisen alkuperästä. Kansainvälinen tutkijaryhmä, joukossa suomalaisiakin mm. Tampereen yliopistosta, olivat vertailleet meidän dna:ta simpanssien ja sukupuuttoon kuolleiden neandertalin ihmisen muinais-dna:han. Dna:han on koodattu meidän perimämme geeneissä. Viimeisin tieto kertoo, että meillä on noin 19 000 geeniä. Mielenkiinnon kohteina olivat erityisesti persoonallisuuden piirteet ja niiden kehittyminen kymmenien tuhansien vuosien aikana.

Tutkijat olivat jo aiemmin paikallistaneet noin 700 geeniä, jotka liittyivät temperamenttiin ja luonteenpiirteisiin kuten tavoitteenasetteluun, tietoisuuteen itsestä, empatiaan, tilanteista oppimiseen ja muistiin. Vain nykyihmisiltä löytyi näistä geeneistä 267 vertailtaessa dna:ta simpanssien ja neandertalin ihmisten perimään.

Vain meiltä löydetyt geenit vaikuttavat luovuuteen ja selviytymiseen kuten esimerkiksi siihen, miten sopeudumme uhkiin kuten koronavirukseen tai ilmastonmuutokseen. Olemme esi-isämme luovempia, yhteisöllisempiä ja pitkäikäisempiä.

Geenit eivät kuitenkaan selitä kaikkea selviytymisestämme. Myös elinympäristö, sattuma ja oma tietoinen toimintamme vaikuttavat. Geenit ovat kuin silmuja, jotka saattavat aktivoitua tai sammua muista tekijöistä johtuen.

Jokainen voi siis oppia selviytymistaitoja, joissa myönteisillä asenteilla on sijansa. Olen luentotilaisuuksieni aikana kuullut upeita selviytymistarinoita. Kiertelin kerran yleisön joukossa ja kysyin, mikä lisäisi osanottajien hyvinvointia.
– Että saisi olla oma itsensä, vastasi takapenkin keski-ikäinen rouva, jonka kasvot olivat pahasti vaurioituneet, ehkä onnettomuuden vuoksi.

Kehuin spontaanisti hänen hiustensa kaunista oranssia rusettia.

– Täytyyhän tässä päässä olla yksi komia kohta, rouva totesi – itsetunto kohdallaan.

Hänen työkaverinsa alkoivat taputtaa villisti. Liikutuimme.

Erään vuoden kestävän työurien jatkamista tavoittelevan kehittämishankkeen aikana teetätin osanottajilla aluksi testin, jolla selvitettiin itseluottamusta, toiveikkuutta, myönteisyyttä ja sitkeyttä eli psykologista pääomaa. Ominaisuuksia, joita oli tarkoitus opettaa tavoitteen saavuttamiseksi.

Eräällä rouvalla tulokset olivat surkeat. Hän tuli juttelemaan ja kertoi miehensä juuri kuolleen. Hän jäi yksin ajokortitta omakotitaloon, jonne ei ollut julkista liikennettä. Hän ei päässyt töihin, ei mökille ja rakas koirakin piti lopettaa, koska hän joutui muuttamaan työpaikkansa lähelle vuokralle.

Rouva, 60 v., lähetti myöhemmin sähköpostin, jossa paljasti suuren salaisuutensa: olen mennyt autokouluun, mutten kerro siitä kuin sinulle. Hän sai ajokortin, osti auton, pääsi mökilleen ja muutti uuteen mieleiseen asuntoon.

Pahassa paikassa tarvittiin vain vähän tietoa ja rohkaisua. Meillä on siis salainen selviytymisase : luova mieli ja toisemme, joilla pärjäämme ja kehitymmekin. Luotetaan siihen nytkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *