Kiekon äärellä vai siellä, minne se on menossa?

Ajatuksia KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön seminaarista 29.1.2013 Johtajuutta ja johtamista.

Senior fellow Esko Aho aloitti jääkiekkolegenda Wayne Gretzkyn vertauksella:  Hyvän ja huonon pelaajan erottaa siitä, onko hän siellä, missä kiekko on vai siellä, mihin se on menossa. Teemana hänellä oli systeeminen muutos.

Mitä muutokseen tarvitaan?

– vallankumouksellinen teknologia,
– oikeaa osaamista,
– riskinotonkykyä,
– oikeanlainen toimintaympäristö ja
– oikea aika.

Tärkein muutos, joka on ilmassa, on fyysisen ja digitaalisen yhdistyminen. Kuten käsitys pankista tai verotoimistosta: mennään pankkiin tai verotoimistoon ei enää tarkoita, että mentäisiin sinne oikeasti, vaan netissä. Kuitenkin, menemme edelleen kouluun. käymme sairaalassa. Tässä on huikea mahdollisuus.

(Siis olisiko näin, että kouluakin pitäisi käydä enempi netissä ja lääkärillä käynnin voisi korvata kameralla; ehkä niinkin.)

Miten viiden muutoksen elementin laita sitten on maassamme, hän kyseli. On juuri oikea aika tehdä uusia asioita. Onko meillä teknologiaa? Este on lähinnä kyvyssä soveltaa sitä.
Onko meillä oikeaa osaamista? Missä ovat osaajat jotka ymmärtävät koulun, sosiaali-ja terveydenhuollon sekä teknologian yms. päälle? Suosimmeko monialaista osaamista? Yliopistouudistus toki vie jonkin askeleen eteenpäin monialaisuudessa, mutta olemme edelleen siiloissa.
Riskinoton kyvystä:  ei ole riski, jos virkamies ei tee mitään. Jos sitten sähköisen reseptijärjestelmän soveltamisessa sattuu virhe, sitä revitellään lehdistössä.

Toimintaympäristössäkin on parantamisen varaa. Me pelaamme vanhaa peliä. Vanha menestys voi olla este. Henry Ford halusi t-mallin Fordin olevan ainoa oikea auto ja auton oli oltava musta, koska tuotantolinjalla musta väri kuivui nopeimmin. Hän oli vähällä tuhota koko yrityksen. Kodak keksi digikameran, muttei halunnut ottaa uutta teknologiaa käyttöön. Nokiakin eli menneen varassa.

Hyvinvointiyhteiskunta on nyt huomion kohteena. Sähköistä reseptiä on kehitelty 15 vuotta, Virossa se tehtiin puolessa vuodessa. Jos hyvinvointiyhteiskunnalle ei mene hyvin, se näkyy erityisesti köyhien elämässä.
Kolmas iso ongelma keskustelulla on, että kaikki lähtee kuluttajasta, käyttäjästä ja asiakkaasta, mutta meillä huomiota kiinnitetään vain rakenteisiin. Ei sisältöön. Mahdollisuuksia on näin ollen runsaasti. Voisimme olla maailman paras.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.