Kadonnutta elämäniloa etsimässä

Mistä uutta elämäniloa, jos vanhemmiten kyynisyys on ottanut mielestä niskaotteen? Mistä elämänilo oikeastaan koostuu? Onko optimismi jotain, mikä on opittavissa vielä vanhallakin iällä? Entä jos merkityksellisyyttä ei tunnu löytyvän mistään?

Elämänilon etsimiseen antavat neuvoja psykiatri, psykoterapeutti Ben Furman sekä työhyvinvoinnin asiantuntija, filosofian tohtori Marja-Liisa Manka. Podcast Sari Valtion ohjelmasta löytyy Yle Areenasta oheisesta linkistä.

https://areena.yle.fi/podcastit/1-65913050

Marja-Liisa Manka ja Ben Furman ohjelman jälkeen.

Mitä elämänilo on? Antiikin filosofit puhuivat pitkäkestoisesta, eudaimonisesta, onnellisuudesta, mikä tekee elämästä arvokkaan ja tavoittelemisen arvoisen. Siihen kuuluvat merkityksellisyys (itsensä tarpeelliseksi tunteminen), itsensä toteuttaminen, perustarpeiden tyydyttäminen ja oman potentiaalin käyttäminen. Myös yhteenkuuluvuuden tunne kasvattaa sitä.

Tällainen onnellisuus ei heilahtele tilanteiden mukaan, vaan säilyy suhteellisen vakaana. Sen sijaan hurman tavoitteleminen, hedoninen onnellisuus, esim. nautinnoista tuo vain lyhytaikaista piristystä. Uuden kicksin aikaansaamiseen tarvitaan taas isompi kiihoke.

Elämänilo on lähellä elämäntyytyväisyyden ja onnellisuuden käsitteitä.
 
Sari luki aluksi kiinnostavan kuuntelijapalautteen siitä, että ikääntymisen myötä elämänilo kutistuu kirjoittajan kaveripiirissä, elämä kapenee ja kyynistyy. Onko näin?

Tutkimustulokset ovat ristiriitaisia, mutta Elorannan (2013) yms. pitkittäistutkimuksessa havaittiin, että elämäntyytyväisyys näyttää säilyvän kuitenkin suhteellisen vakaalla ja korkealla tasolla 65-75 -vuotiaaksi asti. Tutkimukseen osallistuneista 83 % oli tyytyväisiä elämäänsä.
 
Elämäntyytyväisyyden käsite sisälsi kysymyksiä elämään tyytyväisyydestä, tarpeellisuuden tunteesta, tulevaisuuden suunnitelmista, elämänhalusta, masennuksesta ja yksinäisyydestä. Kahdenkymmenen vuoden seurannassa havaittiin, että erityisesti yksi käsitteen perusulottuvuus, tarpeelliseksi kokemisen tarve, heikkenee nopeasti 70 ikävuoden jälkeen.
 
Elämänilon voi tutkijoiden mukaan säilyttää pitkälle vanhuuteen. Ja jokainen voi sitä kehittää. Tässä muutamia keinoja kirjastani Elämänilon jäljillä, tunne juuresi – vaikuta elämääsi.

Ota selvää juuristasi. Olet kantanut menneestä mukanasi uskomuksia ja taakkoja, jotka voivat rajoittaa ja vaikeuttaa elämääsi. Sieltä olet saanut myös vahvuuksia ja iloja.

Etsi merkityksellisiä tavoitteita elämällesi ja työllesi. Tee hyvää ja nauti arjesta, koska silloin voit olla hyvällä mielellä useammin kuin vain joinain huippuhetkinä.

Ole aktiivinen ja toimi. Älä valita ja odota, että joku muu hoitaisi elämän puolestasi. Pidä huolta myös fyysisestä kunnostasi.

Pidä silmäsi auki ja ällisty ja opi joka päivä arjesta. Huomaa valo, niin jaksat paremmin pimeyttäkin.

Etsi ratkaisuja, älä ongelmia. Elämä pitää huolen siitä, ettei huolenaiheista ole pulaa. Hyväksy se, mitä et voi muuttaa. Muuta se, mihin voit vaikuttaa.

Huolehdi ihmissuhteistasi ja tee yhteistyötä. Tunteet tarttuvat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *